Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Діденко Володимир, користувач 1ua
Володимир Діденко
Тема: Новий Розділ - історія міста
Територія, де на даний час розташоване місто, до 1952 року була полями та сіножатями. Геологи виявили тут родовище сірки — одне із найбільших у Європі. Самородна сірка Передкарпатського сірчаного району — сірка осадочного типу. Вона залягає під поверхнею ґрунту на глибині 35 — 130м, що створювало вигідні умови для видобутку сірки кар'єрним способом, економічна ефективність якого в 4-6 разів вища, ніж у шахтного. Середня товщина сірконосних пластів — 13м, максимальна — близько 30метрів. Зважаючи на те, що сірка є стратегічною сировиною для хімічної та військової промисловості, в 1952 році Міністерство хімічної промисловості СРСР прийняло рішення про будівництво великого сірчаного комбінату і робітничого селища для розселення будівників та експлуатаційників комбінату.

Газета «Известия» 5 листопада 1958 року сповістила (подається мовою оригіналу):

«Сегодня, 4 ноября, ночью весь комбинат и рабочий посёлок химиков облетела волнующая весть о том, что на сероплавильном заводе проведена первая плавка. Производство Роздольской серы началось!»

Надалі масштаби і прискорені темпи розвитку поселення та виробництва були зумовлені наявністю значних запасів цінної хімічної сировини, зростаючою потребою в ній колишньої держави і вільними трудовими ресурсами в прилеглих населених пунктах.

Вже у 1959 році Указом Президії Верховної Ради УРСР Новий Розділ був віднесений до категорії селища міського типу. У 1960 році Рада Міністрів СРСР Постановою № 315 прийняла рішення про подвоєння потужності Роздільського гірничо-хімічного комбінату, а 24.06.1963 року Держплан СРСР прийняв рішення про подальше збільшення потужності виробництва. На початку 90 — х років минулого століття підприємства хімічної промисловості зменшили, а через декілька років згорнули виробництво основної продукції.

У 1963 році Указом Президії ВР УРСР Новий Розділ віднесений до категорії міст районного значення. Верховна рада України у грудні 2002 року визначила Новий Розділ, як місто обласного значення.

19 серпня 2009


1


  Закрити  
  Закрити